Oranjetipje - Anthocharis cardamines
Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder die meestal rond Koninginnedag te vinden is en in geheel Nederland voorkomt. Onder Vlinders -> Liefdesverhaal is de complete levenscyclus van het oranjetipje in foto's weergegeven. Het oranjetipje vliegt in een generatie op beschutte (meestal vochtige) plaatsen en bosranden waar de waardplant, de pinksterbloem groeit.
|
Bij zowel het mannetje als ook het vrouwtje is de onderkant gemarmerd. Het mannetje valt in de vlucht veel meer op door een grote oranje vlek in de voorvleugelpunt. Bij het vrouwtje ontbreekt deze oranje vlek.
|
De vlinders vliegen afhankelijk van de temperatuur van half april tot ongeveer eind mei.
De favoriete plant van het oranjetipje is de pinksterbloem; de pinksterbloem is hun voedselbron, slaapplaats maar ook waardplant.
|
De eitjes worden aan de onderkant van de bloem of tegen de stengel afgezet. Naast pinksterbloem wordt ook look-zonder-look en judaspenning als waardplant gebruikt.
Pas in jaar erop als de temperaturen weer stijgen wordt het proces in de pop actief en vindt de gedaante-verwisseling plaats.
|
Nadat de rupsen volgroeid zijn zoeken ze een geschikte plek om te verpoppen.
Nadat de rups getransformeerd is in een pop duurt het even voordat er weer iets gebeurt want het oranjetipje overwintert als pop goed verscholen aan plantenstengels of in de strooisellaag. |
Het oranjetipje (hier vrouwtje) is elk jaar weer een soort bode dat het voorjaar echt begonnen is.
4 april 2014: Dit jaar zijn ze er vroeg bij! Op 1 april heb ik de eerste oranjetipjes in een veld met pinksterbloemen, die nog volop in de knoppen stonden, gevonden. De meeste oranjetipjes verkiezen een slaapplek in de beschutting van een boom wat het vaak lastig fotograferen maakt.
19 april 2015: Dit jaar zijn ze, ten opzichte van 15 jaar geleden, nog steeds vroeg bij! Op 15 april heb ik de eerste twee oranjetipjes gevonden, een mannetje en vrouwtje parend. Het veld met pinksterbloemen was nog groen op enkele bloeiende pinksterbloemen na. Onderstaand twee foto's van dezelfde vlinder op dezelfde plant, de eerste met de ondergaande avondzon en de tweede de ochtend erna na een koude nacht met nachtvorst.
20 april 2016: Dit jaar loopt gelijk op met vorig jaar wat de eerste oranjetipjes betreft. Het veld met pinksterbloemen lag er wit bij.....alles was bedekt onder een laag ijskristallen, ook de vlinders hingen gekristalliseerd aan de bloemen. De opkomende zon zorgde even later voor extra kleuren en een fantastische sfeer.
11 april 2017: Op 2 april heb ik de eerste oranjetipjes slapend op pinksterbloemen gevonden; door het mooie lenteweer waren de dagen erop veel oranjetipjes onderweg en heb ik diverse slapende exemplaren bij de Kleine Beerze gevonden; drie exemplaren zaten op pinksterbloem rondom het kleine meertje waardoor ik gebruik kon maken van de weerspiegeling van de ondergaande zon in he water. Ook in mijn eigen tuin had ik tot nu toe diverse slapende exemplaren op judaspenning.