Distelvlinder - Vanessa cardui
De distelvlinder is een grote oranje vlinder die een vleugellengte van 26-30 mm heeft. Net zoals de atalanta is de distelvlinder een trekvlinder die elk voorjaar vanuit Zuid-Europa en Afrika naar Nederland komt gevlogen. De distelvlinder komt verspreid over het hele land voor; de aantallen kunnen per jaar sterk wisselen en soms is er sprake van een echte invasie.
|
De vlinder komt voor in open gebieden met een lage begroeiing, op braakliggende terreinen en langs akkerranden met nectarplanten. De rups leeft solitair en in een uit meerdere bladeren samengesponnen nest. In dit spinsel leeft de rups van de bladeren; zijn de bladeren op dan spint hij een nieuw nest.
De in Nederland uit de pop gekomen vlinders trekken in het najaar weer terug naar het Zuiden alwaar ze voor een nieuwe generatie zullen zorgen. De distelvlinder heeft een markante vleugeltekening en is daardoor makkelijk te onderscheiden van andere vlindersoorten.
|
De distelvlinders die de lange tocht gehaald hebben voeden zich hier van nectar en planten zich later voort. De waardplant zijn diverse distelsoorten maar de akkerdistel is duidelijk de favoriet.
Rupsen van de distelvlinder zijn van mei tot oktober te vinden alleen zullen de late rupsen in de herfst sterven zodra de temperaturen zakken. De verpopping vindt plaats in een los spinsel van bladeren soms ook in het laatste spinsel. De pop van de distelvlinder heeft goudkleurige punten aan de buitenzijde en de gehele pop heeft bij een bepaalde lichtinval een metallic uiterlijk.
|
Toch knap te bedenken dat een vlinder duizenden kilometers vliegt voor het voortbestaan.
15 augustus 2014: Een week geleden een grote rups van de distelvlinder op bijvoet gevonden; deze waardplant was voor mij volledig onbekend; deze rups is ondertussen pop geworden.
Vandaag opnieuw gezocht en in twee gebieden twee nog niet volgroeide rupsen gevonden die nog allebeide diep verscholen/ingesponnen een nestje in de akkerdistel hebben.