Klein geaderd witje - Pieris napi
Het klein geaderd witje is een algemene vlinder in Nederland die overal verspreid in het hele land voorkomt en een voorvleugellengte heeft van 20-24 mm. Aan de onderkant van de achtervleugel zijn de aders grijsgroen bestoven. Aan de bovenzijde van de voorvleugel bevindt zich bij het mannetje één en bij het vrouwtje twee donkere vlekken.
|
In het voorjaar en najaar worden de eitjes meestal op wilde kruisbloemige plantensoorten gelegd terwijl de zomergeneratie vaak kiest voor de koolplanten in moestuinen.
Bijna alle koolsoorten staan op het menu van de rups. Elk jaar plant ik diverse koolsoorten in mijn moestuin en elk jaar dienen ze als rupsenvoer voor de koolwitjes.
|
Het klein geaderd witje vliegt van april tot begin oktober in drie generaties die elkaar soms kunnen overlappen. Deze vlindersoort heeft diverse waardplanten die per seizoen en generatie kunnen verschillen. De eitjes worden afzonderlijk onder het blad afgezet.
De rups van het klein geaderd witje lijkt erg veel op de rups van het klein koolwitje met het verschil dat de rups van het klein koolwitje ook een lichte gele streep midden op het lijf heeft. Daarnaast heeft de rups van het klein geaderd witje zwarte ademhalingsopeningen (spiracula genoemd).
Zodra de rupsen volgroeid zijn gaan ze op zoek naar een geschikte plek om te verpoppen. Rupsen van de koolwitjes kiezen naast natuurlijke ook kunstmatige plekken. Onder de vensterbank, tussen de spleten van de muur, op de muur, tussen houtopslag en op kunststofbakken heb ik al poppen van koolwitjes gevonden.
|
Net als de andere koolwitjes soorten wordt ook deze soort, de rupsen, vaak geparasiteerd door sluipwespen. Op deze foto van de twee poppen is goed te zien dat de onderste pop geparasiteerd is.
De overwintering vindt als pop plaats en zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen komt de pop tot leven en begint het transformatieproces tot vlinder. Als een van de eersten komt het klein geaderd witje uit de pop en is de vreugde groot als ik deze vlindersoort zie fladderen.