Bruin blauwtje - Aricia agestis
Het Bruin blauwtje heeft een vleugellengte van ongeveer 13 mm en zoals de naam al doet vermoeden zijn zowel de mannetjes als ook de vrouwtjes aan de binnenzijde bruin met aan de rand van de vleugels een rij opvallende oranje vlekken. De vleugeladers lopen door in de franje waardoor deze soms geblokt lijkt.
De twee gemarkeerde vlekken op de foto links staan bij het bruin blauwtje dicht tegen elkaar aan.
Het vrouwtje van het icarusblauwtje lijkt met dichte vleugels veel op het bruin blauwtje echter bij het icarusblauwtje staan deze vlekken verder uit elkaar en vormen een geheel/rij/boog met de andere vlekken. |
Het bruin blauwtje is te vinden in droge, zandige, open, kruidenrijke en schrale graslanden en kalkgraslanden. In Nederland komt het bruin blauwtje het meest aan de kust, in het midden van het land en in Zuid-Limburg voor.
In Nederland is er nog een blauwtjes soort, namelijk het Icarusblauwtje, die in hetzelfde habitat leeft en weleens verwisselt wordt met het bruin blauwtje. De vrouwtjes van beide vlindersoorten lijken erg op elkaar en als ze aan het vliegen zijn is het verschil niet zichtbaar. Het icarusblauwtje heeft aan de onderzijde van de voorvleugel een duidelijke wortelvlek die het bruin blauwtje mist en er is nog een onmiskenbaar verschil in vlekken aan de onderzijde van de ondervleugel zoals op de eerste foto te zien is.
|
Het bruin blauwtje is te vinden in droge, zandige, open, kruidenrijke en schrale graslanden en kalkgraslanden. In Nederland komt het bruin blauwtje het meest aan de kust, in het midden van het land en in Zuid-Limburg voor.
Het bruin blauwtje vliegt in twee, soms drie, generaties van begin mei tot eind juni en van begin juli tot eind september. Vaak kun je de vlinders in groepjes bij elkaar vinden waarbij ze net als het icarusblauwtje met de kop naar beneden in de vegetatie hangen.
De soort overwintert als halfvolgroeide rups in de strooisellaag. De waardplant van het bruin blauwtje zijn diverse soorten ooievaarsbek, met name kleine ooievaarsbek en gewone reigersbek. De jonge rups eet de onderzijde van het weefsel van het blad en beschadigt de bovenste bladlaag niet; deze mineergang met een kleine opening aan de onderzijde van het blad is vrij opvallend. Grotere rupsen eten van het volledige blad, de bloemen en de vruchten van de waardplant. |
De verpopping vindt plaats in de strooisellaag vlak bij de waardplant. In het buitenland gebruikt deze soort vooral het zonneroosje (Helianthemum) als waardplant (zeer zeldzaam in Nederland).
Nog nooit heb ik deze soort in mijn tuin of in de omgeving waargenomen dus het was een aangename verrassing. Hij is gek op de nectar van mijn kogeldistels die pal naast dit uitgebloeide knoopkruid staan.
|
4 juli 2018: Na 4 weken droogte en warmte was het gisterenavond tijd om eens de border te sproeien. Groot was de verrassing toen er een klein vlindertje opvloog wat ik niet meteen kon herkennen. Toen dit vlindertje terug ging zitten dacht ik even aan een icarusblauwtje totdat ik dichterbij kwam.....een bruin blauwtje!
|