Bont zandoogje - Pararge aegeria
Het bont zandoogje is een van de vlindersoorten die in verspreiding en aantallen is toegenomen de laatste jaren en waarmee het dus goed gaat. De kleur is bruin met een geeloranje vlekkenpatroon met drie zwarte oogvlekken aan de binnenzijde van de ondervleugel en één in de vleugelpunt van de bovenvleugel. De vleugellengte is 19 tot 22 mm.
|
Het bont zandoogje is een echte lentebode; zodra de voorjaarstemperaturen stijgen is deze soort samen met de koolwitjes een van de eerste vlindersoorten die uit de pop komen en de lente aankondigen. Vaak is deze soort al eind maart te zien.
Het bont zandoogje overwintert regulier als pop; alleen rupsen die nog laat actief zijn en niet het popstadium halen overwinteren als rups. De waardplanten zijn diverse soorten grassen. Het bont zandoogje is een vrij honkvaste vlinder en de mannetjes gedragen zich nogal territoriaal, dat wil zeggen dat op de vrouwtjes na alle andere vlinders worden weggejaagd.
|
Het bont zandoogje vliegt in meerdere generaties, meestal drie, het hele jaar door tot oktober. Op warme herfstdagen zijn nog enkele exemplaren te zien.
|
Het bont zandoogje is vooral bij bosranden en open bossen te vinden maar komt ook veel in tuinen en parken voor, als er maar wat hogere struiken staan.